Güte­gemeinschaft CO2-neutrale Bauwerke in Holz e.V.
(Hiilineutraalin puurakentamisen laatua valvova yhdistys)

Massiivipuutalo ”DMBV-aktiivitalo” - ilmastosuojelun puolesta

DMBVaktivhaus - Massivholzhaus mit Gutschrift für den KlimaschutzJokaista rakennettua puukuutiometriä kohti muunnetaan 0,9 tonnia hiilidioksidia hapeksi ja biomassaksi. Massiivipuutalot pärjäävät tällä laskentotavalla erittäin hyvin. Alan yhdistys käyttää tätä tosiasiaa uudessa ”DMBV-aktiivitalo” -sertifikaatissaan.

 

Tämän massiivipuutalon rakennuttajat vastaanottivat muuttopäivänään sertifikaatin. Jossa lukee: ”Tämä omakotitalo on suunniteltu korkeiden ekologisten standardien mukaan ja se on aktiivinen panos kestävässä rakentamisessa ja ilmastosuojelussa. Käytetyn puumäärän kasvuvaiheessa itseensä sitoma hiilidioksidimäärä riittää kompensoimaan tämän rakennuksen osalta lämmityksestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt noin 62 vuoden osalta. Rakennusta saa siis nimittää DMBV-aktiivitaloksi.”

 

Puulla rakentaminen ja lämmittäminen

Laskutoimitus on yksinkertaisen helppo: talon rakentamiseen käytettiin yhteensä 54 kuutiometriä puuta - tämä vastaa 48,6 tonnia sidottua hiilidioksidia. Etupäässä käytettiin mäntyä. Talo toteutettiin klassisena hirsitalona, yksinkertainen ulkoseinä ilman lisäeristystä on massiivista lankkua, joka on kolminkertaisesti liimattua pohjoismaista mäntyä. Massiivisten ulkoseinien paksuus on 20 cm. Välitulos: hirsitalon rakennuttajat voivat kirjata ilmastonsuojelutililleen melkein 50 tonnia puurakennusmateriaalia.

 

Talon lämmitys perustuu keskuslämmitykseen puupelleteillä, joka on esikuvallinen uusiutuva ja ekologinen lämmitystapa. Se luovuttaa yhtä paljon hiilidioksidia ympäristöön, kuin puusta valmistettujen pellettien puun kasvamisen yhteydessä sidottiin. Deutsche Massivholz- und Blockhausverband (DMBV) -yhdistyksen käytössä ovat vain paikan päällä poltetuista puupelletteistä vapautuvat hiilidioksidimäärät. Siksi laskennassa voidaan käyttää kaikkia lämmitystyyppejä. Esimerkkitalon laskettu lämmitykseen tarvittava energia vastaa vuosittain tarkasti 0,877 tonnin hiilidioksidimäärää. Asukkaat voivat lämmittää 62 vuotta, ennen kuin heidän 48,6 tonnin ilmastohyvityksensä on käytetty.

 

Aktiivitalo-sertifikaatin antaa Gütegemeinschaft Blockhausbau, arvot määritetään yksilöllisesti talokohtaisesti alan insinöörin toimesta virallisten tunnustettujen tietoperusteiden mukaan.

 

Poliittiset ulottuvuudet

Yhdistys ei halua esittää ”DMBV-aktiivitalo”-sertifikaatillaan asukkaille vain kuvaannollisen vertailulaskennan. Massiivipuu- ja hirsitalorakentajat haluavat samalla kiinnittää huomiota mielestänsä vallitseviin ongelmiin. Michael Kümpfbeck, joka on DMBV:n toimitusjohtaja, kritisoi: ”EnEV:n tai KfW:n suorittamat laskelmat esittävät uusien asuinrakennusten ilmastomuutosten vaikutuksia puutteellisesti. Vaikutukset ilmastomuutokseen määritetään näissä pelkästään rakennuksen käyttöaikana.” DMBV:n laskemat ilmastohyvitykset saavutetaan ainoastaan puisilla rakennusmateriaaleilla - ja näistä erityisesti massiivipuulla.

 

Stefan Kriz

 

Talon sisäinen tiedote

Hirsitalo, jolla on ”DMBV-aktiivitalo”-sertifikaatti

 

Asuin- / käyttöpinta-alaAlakerta: 87,05 m²
Yläkerta: 70,77 m²
Yhteensä: 153,09 m³
Ulkomitat11,0 m × 10,0 m
RakennustapaYksiseinäiset, massiiviset lankut kolminkertaisesti liimatusta pohjoismaisesta männystä
Painumaton seinärakenne valmisrakenteella, seinän paksuus 20 cm
Katto38° viisto satulakatto, joka on eristetty nk. ”polvi seinä” 1,095 m
LämmitysKeskuslämmitys puupelleteillä
TiedotDMBV e.V.
80335 München
Saksa
www.dmbv.de

 

DMBVaktivhaus - Massivholzhaus mit Gutschrift für den Klimaschutz

 

Linkit

www.dmbv.de

 

Kuvat

DMBVaktivhaus - klassisches Blockhaus mit Klima-Zertifikat

Tälle klassiselle yksiseinäiselle hirsitalolle massiivilankkuisilla ulkoseinillä myönnettiin yhdistyksen ilmastosertifikaatti.

 

 

DMBVaktivhaus - Komfort und Wohlfühlklima mit Klima-Zertifikat

Mukavuutta ja viihtyisyyttä - talo ei ole missään tapauksessa rustikaali sisältä.

 

Kuvat: DMBV